Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Τσουρέκια παραδοσιακά....

Υλικά: 1 κιλό αλεύρι, 230γρ.νερό, 70γρ.ζαχαρούχο γάλα, 150 γρ. βούτυρο, 6 αβγά, 180 γρ.ζάχαρη, λίγη μαστίχα κοπανισμένη, 2 φακελάκια ξηρή μαγιά, 1 πακέτο μαχλέπι (1 κουταλιά γλυκάνισο), χυμό 1 πορτοκαλιού και ξύσμα, λίγα αμύγδαλα.
Εκτέλεση: Αραιώνετε το ζαχαρούχο γάλα σε
230 γρ.νερό. Ρίχνετε στο δοχείο του μίξερ την ξηρή μαγιά με ένα φλιτζάνι αλεύρι και προσθέτετε το αραιωμένο γάλα χλιαρό. Χτυπάτε για λίγο και προσθέτετε στη συνέχεια το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη (που την έχετε διαλύσει μέσα σε λίγο χλιαρό γάλα), καθώς και τα αβγά χτυπημένα. Προσθέτετε τη μαστίχα, το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα (σε χλιαρή πάντα θερμοκρασία). Βράζετε μέσα σε ένα μικρό σκεύος το μαχλέπι με το γλυκάνισο και ένα φλιτζάνι νερό. Συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε το νερό από το βρασμένο μαχλέπι και το γλυκάνισο, το χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα του. Τα ζυμώνετε και αν χρειασθεί προσθέτετε λίγο αλεύρι.
Σκεπάζετε το δοχείο με το ζυμάρι και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Πλάθετε τα τσουρέκια και τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες, τα αλείφετε με αβγά που το έχετε προηγουμένως χτυπήσει με ένα κουταλάκι νερό και ένα κουταλάκι ζάχαρη. Σκορπάτε από πάνω λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα, ψήνετε σε 200 βαθμούς C για περίπου 40 λεπτά.


Οι συνταγές είναι από το βιβλίο της Τέσης Δαφερέρα: "Ελλήνων Διατροφή Μέτρον Άριστον", εκδόσεις: Γραφίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου